OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 146 van 19.496 resultaten
recensie
Algemeen management
28 juni 2022
Elly Stroo Cloeck
4-6 minuten leestijd
Ik las jaren geleden Nooit af van Martijn Aslander en vond het geweldig. Zijn nieuwe boek, ‘Ons werk is stuk’, schreef hij in 2022 met Arjan Broere en Mark Meinema. Ik las het en vroeg me af: gaat het nu over informatiemanagement of productiviteit? Werpt het fundamentele vragen op of geeft het tips voor handige tooltjes? Allemaal! En …. Ook dit boek is nooit af!
recensie
Organisatiekunde
27 juni 2022
Henk Jan Kamsteeg
4-5 minuten leestijd
Steeds meer bedrijven en organisaties nemen meer diversiteit en echte inclusie op de werkvloer serieus. Hoe dit vorm te geven, blijft echter lastig. In ‘De inclusieve organisatie’ neemt Madhu Mathoera ons bij de hand.
recensie
Psychologie
27 juni 2022
Judith Niekel-Sjoerds
3-4 minuten leestijd
Stress kan je uitputten, maar niet alle stress is slecht. Dat is onder meer te lezen ‘Handboek Stress te lijf’ van Jan Jaap Verolme. Stress helpt je te overleven door je superalert te maken in crisissituaties en ondersteunt wat je wilt gaan doen: vluchten, vechten of verstijven. Maar ons brein geeft vaak ‘vals’ alarm. En de druk van het (werk)leven kan ons zelfs doen doorslaan waardoor ons lijf en geest overspannen kunnen raken.
Interview
Algemeen management
27 juni 2022
Peter Spijker
6-9 minuten leestijd
In alle culturen hebben mensen al van oudsher grote waardering voor mensen met lef. Ze zien het vaak als een eigenschap die je van nature hebt of niet. Gelukkig blijkt lef goeddeels te ontwikkelen, stelt Egbert Edelbroek in ‘Lef kun je leren’. Hij stelt dat je met extra lef op je werk effectiever omgaat met veranderingen, beter samenwerkt en meer impact maakt.
achtergrond
Algemeen management
27 juni 2022
Bertrand Weegenaar
8-12 minuten leestijd
Corona is ‘voorbij’. Kenniswerkers werkten twee jaar thuis, hybride en veelal van achter een beeldscherm, via Teams of Zoom. Ook van managers werd ander gedrag verwacht, en ook zij misten menselijk contact. Dat laatste is het belangrijkste argument om na deze crisis weer snel naar kantoor te gaan. Er is ‘na Corona’ veel te zeggen over kenniswerkers en de kantooromgeving. En er is inmiddels veel gepubliceerd over de toekomst van dit werk, de organisatie en het leiden daarvan.
recensie
Leiderschap
24 juni 2022
Martin van Staveren
3-4 minuten leestijd
Normaal gesproken worden we beloond om te weten: met goede cijfers, een diploma, een baan of een fijn salaris. Dat geldt ook voor onze leiders. Daar verwachten we helemaal van dat ze het weten. Het liefst alles, en nog zeker ook. Hoe kunnen ze ons anders leiden? Alleen, wat als er weinig te weten valt? Dat vraagt leiderschap bij niet-weten.
recensie
Psychologie
24 juni 2022
Jan Hoogstra
3-5 minuten leestijd
Computers kunnen steeds meer activiteiten van mensen overnemen, en dat kan heel ver gaan. Maar wat computers volgens Cukier, Mayer-Schonberger en de Véricourt echt niet kunnen is framen, oftewel het wijzigen van perspectief. Dat onderscheidt de mens van de computer. Maar om blijvend voorsprong te houden op computers zullen we ons framing-vermogen moeten optimaliseren. Ze schreven er een boek over: ‘Framers’.
interview
Coaching en trainen
24 juni 2022
Paul Groothengel
6-9 minuten leestijd
Hoe geef je training in vaardigheden of gedrag? Hoe zorg je als trainer voor een veilige leeromgeving? En hoe zorg je ervoor dat nachtmerries geen werkelijkheid worden? Coach en trainer Anne de Jong schreef er, met twee coauteurs, over in No nonsense trainen – effectief en zelfverzekerd voor de groep.
preview
Persoonlijke effectiviteit
24 juni 2022
Juriaan Galavazi
3-4 minuten leestijd
Hoe blijf je trouw aan jezelf wanneer er ondertussen aan alle kanten aan je getrokken wordt? Door werk, collega’s, je gezin, ouders, vrienden. Je eigen gedachten… In ‘Jij bent de liefde’ geeft Juriaan Galavazi antwoorden. Hij vertelt over zijn boek.
recensie
Algemeen management
24 juni 2022
Yvonne Burger
3-5 minuten leestijd
Maarten Janssen (Erasmus Centrum voor Zorgbestuur) en Kim Putters (Sociaal Cultureel Planbureau en Erasmus Universiteit) schreven samen een prachtig boek over topprestaties en over wat op het oog verschillende werelden – waar topprestaties (moeten) worden geleverd - van elkaar kunnen leren.
recensie
Communicatie en media
23 juni 2022
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
‘Alle getallen tellen’ van Chip Heath en Karla Starr is een zeer origineel boek dat lezers bewust maakt van de boodschap dat getallen presenteren ook goede taal vereist. De auteurs breken een lans voor de opvatting dat er een vertaalslag moet komen van cijfers in een heldere boodschap. Het is een zeer prettig leesbaar boek met goede voorbeelden.
nieuws
Leiderschap
23 juni 2022
Karin de Zwaan
1-2 minuten leestijd
Een bijzondere krachtenbundeling! Managementboek is officieel kennispartner van hét nieuwe leiderschapsevent van Nederland: Future Focused Leadership, een seminar van DenkProducties.
recensie
Ondernemen
23 juni 2022
Nikki Pommer
3-4 minuten leestijd
Ben je een freelancer met torenhoge ambities, een duidelijke expertise en zuig je kennis op als een spons? Dan helpt superfreelancer Edwin Dijkstra je met zijn jarenlange kennis en ervaring naar de volgende fase van je business.
column
Algemeen management
23 juni 2022
Joep Schrijvers
3-4 minuten leestijd
Gelukkig hebben we Dutch Leadership nog en daar moeten we dankbaar voor zijn. Erasmus kon nog de draak steken met vorsten en pausen in zijn Lof der zotheid, maar die tijd is voorbij. Wij hebben echte leiders, góéde leiders. De dwaasheid is eindelijk tot een eeuwig zwijgen gebracht.
preview
Mens en maatschappij
23 juni 2022
3-4 minuten leestijd
Het doel van ‘De klimaatalmanak’ is ons te helpen om te begrijpen wat er aan de hand is met het klimaat. Het boek bevat geen makkelijke oplossingen, maar het legt wel een fundament voor een goed gesprek over klimaatverandering. Zodat we samen kunnen bedenken hoe we in actie kunnen komen.
recensie
Leiderschap
23 juni 2022
Rudy Kor
5-7 minuten leestijd
Petra Kuipers geeft in ‘Navigeren in de mist’ de lezer een nieuwe taal, een andere kijk op sturen en suggesties voor, zoals ze het zelf noemt, een nieuwe manier van zijn. De titel ‘navigeren’ suggereert helaas meer dan Kuipers waarmaakt in haar boek. De subtitel van het boek ‘leiderschap bij niet-weten’ duidt de lading aanmerkelijk beter. Met haar boek heeft Kuipers een nieuwe loot aan de stam van leiderschapsscholen toegevoegd.
podcast
Leiderschap
23 juni 2022
Mignon van Halderen en Brandon Martens
1-2 minuten leestijd
‘Thought leadership acteert op een fundamenteel niveau. Het gaat om een vernieuwende kijk op strategie en positionering op het snijvlak van markt en maatschappij.’ Zo omschrijven auteurs Mignon van Halderen en Brandon Martens de titel van hun recente boek Thought leadership.
recensie
Communicatie en media
22 juni 2022
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
Wat een leuk boekje is ‘Plakkend design’ van Ann Debeuf! Zo nuttig. Wie een paper, beleidsstuk, essay of wat dan ook schrijft, zonder zich druk te maken om de vorm, mist de boot. Marketeers wisten dat al lang, maar kennisprofessionals zouden het misschien iets meer mogen beseffen. Lector Ann Debeuf helpt haar lezers om voor elk geschreven stuk tekst een heldere vorm te vinden.
recensie
Algemeen management
22 juni 2022
Paul Louis Iske
2-3 minuten leestijd
‘Ons werk is stuk’ van Martijn Aslander, Arjan Broere en Mark Meinema is een must voor iedereen die met veel informatie werkt, dus voor ons allemaal!
interview
Personeelsmanagement
22 juni 2022
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Het belang van een diverse werkomgeving is voor de meeste organisaties inmiddels wel duidelijk, zegt Zoë Papaikonomou in De inclusiemarathon, het Managementboek van het Jaar 2022. Maar hoe pak je dat aan? ‘Het begint met erkennen dat op jouw werkvloer óók discriminatie en uitsluiting voorkomt.’