OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 9 van 436 resultaten
recensie
Ondernemen
11 september 2018
Bert Peene
2-3 minuten leestijd
Ondernemerschap begint doorgaans met een droom. Een droom van vrijheid, zelfstandigheid en van dat ene product waarnaar iedereen verlangt om te gebruiken. Maar, wist de dichter Willem Elsschot al, tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren en die zorgen er maar al te vaak voor dat menige ondernemersdroom te vroeg als een zeepbel uit elkaar spat. Om dat te voorkomen, of in ieder geval om de kans op zo’n echec zo klein mogelijk te maken, schreef Robin Geers samen met Jeroen De Wit een beknopte startersgids: Start-up survival.
interview
Ondernemen
4 september 2018
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Hoe maak je als startende ondernemer van je droom een succes? Die vraag staat centraal in Start-up survival van Robin Geers en Jeroen De Wit. Over ondernemerssucces is in de loop der jaren al veel geschreven. Desondanks halen veel startups uiteindelijk niet de status van scale-up: een bedrijf dat interessant genoeg is om eventueel te worden verkocht. Dat kan volgens de auteurs anders, mits je erin slaagt enkele veelvoorkomende valkuilen te vermijden.
interview
Coaching en trainen
1 augustus 2018
Bert Peene
5-8 minuten leestijd
Groeien als team én groeien in de prestaties die worden gerealiseerd: dat is de opgave van teams anno nu. Daartoe is het beproefde instrumentarium van de traditionele teamcoach niet meer toereikend. Met hun boek De 10 principes van agile-lean teamcoaching (‘Zelforganiserend verbeteren in de praktijk’) rijken Aty Boers en Marijke Lingsma hun lezers een nieuwe toolkit aan die het mogelijk maakt teams te begeleiden tot een groot aanpassingsvermogen.
recensie
Coaching en trainen
19 juli 2018
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Ooit was een team een team: een beperkt aantal mensen met complementaire vaardigheden die eendrachtig samenwerkten aan een gemeenschappelijk doel. Daarover waren alle deskundigen het wel eens. Wat in het bekende rijtje kenmerken ontbrak – maar niettemin als een gegeven werd beschouwd – was dat die mensen ook langere tijd met elkaar samenwerkten. Daarom moest de nodige energie gestoken worden in het ontwikkelen van zo’n team: van storming, via forming en norming, tot performing.
interview
Strategisch management
15 juni 2018
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Veel maatschappelijke vraagstukken hebben het karakter van wicked problems. Ze zijn niet alleen in cognitieve maar ook in sociale zin complex, omdat een groot aantal partijen in wisselende constellaties betrokken is. Netwerken blijken in de praktijk bijzonder geschikt om dit soort opgaven tot een goed einde te brengen, zeggen de auteurs van Organiseren in en om netwerken. Mits ze op de juiste manier georganiseerd zijn. want netwerken hebben ondanks wat vaak wordt beweerd weldegelijk een bepaalde vorm van organisatie nodig.
recensie
Organisatiekunde
30 mei 2018
Bert Peene
3-5 minuten leestijd
Onze samenleving is een netwerkeconomie. We worden niet langer gewaardeerd om wat we weten, maar om hoe we die kennis benutten in combinatie met relevante relaties. Dat doen we vanuit het besef dat bepaalde vraagstukken alleen tot een succes kunnen worden gemaakt wanneer mensen en organisaties verbonden worden om gezamenlijk kracht te organiseren. Aldus de auteurs van Organiseren in en met netwerken.
interview
Organisatiekunde
4 mei 2018
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Taaie maatschappelijke vraagstukken vragen steeds nadrukkelijker om samenwerking tussen publieke, maatschappelijke en private partijen. In de praktijk blijkt dat echter behoorlijk lastig, zo lezen we in Tweebenig samen werken.
recensie
Leiderschap
26 april 2018
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Er zullen maar weinig leidinggevenden zijn die het vergroten van eigenaarschap in hun team niet op hun verlanglijstje hebben staan. Want het aantal ergernissen is groot, vooral in de echelons die doorgaans als middenkader worden aangeduid, zo constateert Pieter van der Haak in Wie zorgt dat het goed komt? - Hoe je eigenaarschap kunt vergroten in jouw team.
recensie
Organisatiekunde
5 april 2018
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Samenwerken is niet ondanks, maar dankzij verschillen succesvol, zeker wanneer het om samenwerking tussen organisaties gaat. Dat is de belangrijkste boodschap van een verzameling essays, columns, interviews en (andere) praktijkverhalen die onder redactie van Twynstra Gudde-adviseurs Martine de Jong, Has Bakker en Fieke Robeerst gepubliceerd werd met als titel Tweebenig samenwerken.
interview
Algemeen management
27 maart 2018
Bert Peene
5-6 minuten leestijd
Organisaties winnen aan slagkracht als directie en management de moed hebben de hiërarchie los te laten en de ‘business’ terug te geven aan de mensen van wie het feitelijk is: de professionals. Die boodschap staat centraal in Doe-het-zelf leiders - De hiërarchie voorbij van Hans Begeer. Zelfsturing is het credo in een wereld die soms letterlijk dagelijks verandert. Mits het grondig wordt aangepakt.
recensie
Algemeen management
20 maart 2018
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Alles is agile tegenwoordig, zelfsturing lijkt passé. Hans Begeer pleit in zijn boek Doe-het-zelf leiders - De hierarchie voorbij voor een terugkeer. Mits dat kiezen voor zelforganisatie onder meer betekent dat aan een aantal basisvoorwaarden is voldaan, te beginnen met de juiste mindset van het managementteam.
Interview
Algemeen management
8 maart 2018
Bert Peene
7-9 minuten leestijd
Een aanspreekcultuur is goed voor de productiviteit van een organisatie. De omzet gaat omhoog, verzuimcijfers omlaag. Logisch dus dat zo’n beetje iedere manager niets liever wil dan ervoor te zorgen dat aanspreken normaal is. En toch gebeurt dat veel te weinig. In haar boek Aanspreken! Gewoon doen! (‘Hoe je nou écht een aanspreekcultuur creëert’) legt Gytha Heins uit hoe die merkwaardige contradictie te verklaren is én hoe je daadwerkelijk voor een aanspreekcultuur kunt zorgen.
interview
Personeelsmanagement
7 maart 2018
Bert Peene
6-9 minuten leestijd
Dat ‘een leven lang leren’ voor organisaties cruciaal is om te kunnen overleven, hoeft al lang geen betoog meer. Leren staat dan ook volop in de belangstelling. Leren heeft ook de betrekking op de opleidingsfunctie zelf en de professionals die er werken. In hun boek Opleidingskunde (‘Leren in het werk, rond het werk en voor het werk’) schetsen Erik Deen en Mariel Rondeel de contouren van vakmanschap-in-ontwikkeling.
recensie
Advisering
16 februari 2018
Bert Peene
3-5 minuten leestijd
Een opleiding kun je uitbesteden, maar het leren niet. Die opvatting staat centraal in de nieuwste druk van Opleidingskunde (‘Leren in het werk, rond het werk en voor het werk’), bezorgd door Erik Deen en Mariël Rondeel. Leren is vooral een actief en sociaal proces waar mensen zelf eigenaar van zijn en verantwoordelijkheid voor dragen.
interview
Organisatiekunde
18 december 2017
Bert Peene
6-9 minuten leestijd
Visie, missie en ambitie zijn voor veel organisaties een verplicht nummer: je moet wel zoiets hebben, maar doet er vervolgens weinig mee. Dat wreekt zich vroeg of laat, betogen Jan-Peter Bogers en Ron van Gils in hun boek StoryDoing voor organisaties. Een krachtige organisatie weet wat haar meerwaarde is en laat dat ook zien in alle facetten van het zakendoen.
interview
Algemeen management
16 december 2017
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Aan managementliteratuur geen gebrek, maar leerboeken die ook prima te gebruiken zijn als naslagwerk zijn schaars. Daarom voorziet Managementvaardigheden (‘Zelfbewust aansturen en samenwerken’) van Peter Tack, Jan Eppink en Gert-Jan Melker wel degelijk in een behoefte. Tussen al die andere titels is het een van de weinige praktische boeken die ook nog eens gebouwd zijn op een stevig theoretisch fundament. Managementboek sprak met een van de auteurs.
recensie
Algemeen management
29 november 2017
Bert Peene
3-5 minuten leestijd
Iemand ergens op aanspreken. Het lijkt zo normaal maar is dat niet. Maar zo vreemd is dat volgens Gytha Heins niet. In haar zojuist verschenen boek Aanspreken? Gewoon doen! legt zij uit dat het tegennatuurlijk is elkaar kritisch aan te spreken op het niet nakomen van afspraken of ander ongewenst gedrag. Allerlei overlevingsmechanismen houden dat namelijk tegen.
recensie
Leiderschap
20 november 2017
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Het is inmiddels bijna tien jaar gelden dat Simon Sinek zich aan de wereld presenteerde met zijn beroemd geworden verhaal over ‘How great leaders inspire action’ (Begin met het Waarom), maar de kern van zijn boodschap lijkt nog weinig van haar kracht te hebben ingeboet. Duurzame meerwaardecreatie begint niet met ‘what’, maar met ‘why’: dat is de slogan waarmee sindsdien heel wat strategieconsultants geprobeerd hebben hun klanten tot een andere visie op corporate succes te verleiden.
nieuws
Algemeen management
27 oktober 2017
Bert Peene
1-2 minuten leestijd
In zijn boek Verwaarloosde organisaties. Introductie van een nieuw concept voor organisatieprofessionals (uit 2011) introduceerde Joost Kampen de theorie van de verwaarloosde organisaties.
recensie
Algemeen management
27 oktober 2017
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Leidinggeven is een vak apart, maar wie ervoor kiest door te groeien naar een managementfunctie kan in ieder geval gebruik maken van een rijk gevulde bibliotheek vol meer en minder gezaghebbende publicaties. Het lemma ‘leiderschap’ op bijvoorbeeld www.managementboek.nl telt maar liefst een kleine vijfduizend titels. Dan mag het toch niet moeilijk zijn als leidinggevende in spé een adequate kennisbasis op te bouwen.