OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    10998

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 8 van 436 resultaten
    interview
    Algemeen management
    20 mei 2019
    Bert Peene
    6-9 minuten leestijd
    Organisatiekundigen zien een organisatie graag als een eenheid van mensen, middelen en begrotingen die samen dezelfde doelen willen behalen. Zo vind je het dus ook terug in de vakliteratuur. In werkelijkheid worden organisaties echter gekenmerkt door allerlei vormen van ambiguïteit, waarover in veel gevallen zorgvuldig wordt gezwegen, zo lezen we in Waarom zeggen we niet wat we vinden? Om uiteenlopende redenen en met alle gevolgen van dien. ‘De Cirkel van Openheid’ van Jan Hille Noordhof kan helpen hieraan een eind te maken en te zorgen voor een cultuur van openheid en veiligheid.
    interview
    Communicatie en media
    8 mei 2019
    Bert Peene
    4-5 minuten leestijd
    Als organisaties in alle facetten agile moeten worden, zoals de managementliteratuur momenteel beweert, kan communicatie niet achterblijven. Dat geldt niet alleen voor de communicatieafdeling en de professionals die daar werken, maar voor het hele denken over de meerwaarde van communicatie in, door en van de organisatie. Betteke van Ruler bedacht daartoe de metafoor van het Communicatiehuis die ze in Communicatie in positie in 3 stappen toelicht. Zelf te ontwerpen door de communicatieprofessionals in constructieve dialoog met iedere collega die aan communicatie doet. Met iedereen dus.
    recensie
    Communicatie en media
    1 mei 2019
    Bert Peene
    4-5 minuten leestijd
    Wat is er in deze organisatie nodig en hoe kunnen we de communicatiefunctie en de rol van de communicatieprofessionals zo neerzetten dat zij ook echt van toegevoegde waarde zijn? Die vragen staan centraal in Communicatie in positie in 3 stappen, het nieuwste boek van emeritus professor communicatiewetenschappen Betteke van Ruler. De boodschap achter deze vragen: communicatie moet in positie gebracht worden. Nu eindelijk eens een keer goed of op een andere manier.
    Interview
    Algemeen management
    17 april 2019
    Bert Peene
    7-10 minuten leestijd
    Professionele identiteit is het vergeten hart van de professionele ontwikkeling. Aldus Manon Ruijters in haar veelbesproken boek Je Binnenste Buiten. Aan overtuigingskracht heeft het haar en haar collega-auteurs sindsdien niet ontbroken, maar de praktische toepassing van de theorie bleek niet eenvoudig. Daarom verscheen drie jaar later een werkboek dat geen werkboek mag heten, maar dat getuige de ondertitel (werken aan je professionele identiteit) toch wel zo is bedoeld: Mijn Binnenste Buiten.
    recensie
    Algemeen management
    9 april 2019
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Het PI-model helpt professionals bij het zelfonderzoek en de kritische reflectie waartoe de overgang naar een nieuwe ontwikkelingsfase hen uitdaagt. In de praktijk blijkt dat lastig. Daarom schreef Manon Ruijters bij Je Binnenste Buiten een praktische verdieping: Mijn Binnenste Buiten.
    recensie
    Algemeen management
    1 maart 2019
    Bert Peene
    5-7 minuten leestijd
    In zijn nieuwste boek Strategisch managen in turbulente tijden gaat Norbert Greveling verder waar hij in De ondernemende manager stopte. Met dit verschil dat zijn focus nu meer bij het managen ligt – strategisch managen om precies te zijn – dan bij de manager.
    interview
    Strategisch management
    20 februari 2019
    Bert Peene
    7-9 minuten leestijd
      Hoe graag ‘deskundigen’ wereldwijd je ook anders willen doen geloven, een toekomstbestendige organisatie krijg je niet door gebruik te maken van een van de modellen voor strategisch management die hun waarde zouden hebben bewezen. Te fragmentarisch, oordelen Norbert Greveling en Roland Bushoff in hun boek Strategisch managen in turbulente tijden (‘Leren je organisatie toekomstbestendig te maken’). Toekomstbestendigheid genereer je alleen door te divergeren. Meerdere opties verkennen en rekening houden met verschillende scenario’s. Anders gezegd, strategisch management 2.0.
    interview
    Verandermanagement
    8 februari 2019
    Bert Peene
    4-5 minuten leestijd
    Snel successen behalen, dat is wat in veel verandertrajecten wordt beoogd. Zeker als er onweerlegbaar sprake is van urgency. Maar gauw en goed gaan maar zelden samen, zeker wanneer de factor mens in het spel is. Een succesvol verandertraject begint met een serieuze voorbereiding en bestaat uit stappen die niet mogen worden overgeslagen. De consultants bij Ten Have Change Management ontwikkelden hiertoe het VeranderCanvas, een praktisch instrument dat juist aan deze voorwaarden voldoet.
    interview
    Leiderschap
    7 februari 2019
    Bert Peene
    6-9 minuten leestijd
    Zelfsturing is ‘hot’ en lijkt hét antwoord op de behoefte aan een bedrijfsvoering die lean & mean is. Leg verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie, is het credo. Dat beantwoordt ook nog eens aan de behoefte aan autonomie van de hedendaagse professional. Toch lijden veel zelfsturingsinitiatieven vroeg of laat schipbreuk. Logisch, oordeelt Rianca Evers-den Ouden in haar boek Samensturing, want het ontbreekt in al die initiatieven aan echte gezamenlijkheid en gelijkwaardigheid. Het alternatief: Samensturing.
    recensie
    Verandermanagement
    28 januari 2019
    Bert Peene
    4-6 minuten leestijd
    ‘Is de verandermanager een vakman of een hedendaagse alchemist die op goed geluk de juiste ingrediënten voor een succesvolle veranderaanpak probeert te vinden?’ Met die vraag trapte Erwin Metselaar (2016) enkele jaren geleden de derde druk af van zijn boek Van weerstand naar veranderbereidheid. En zoals zo vaak gold ook hier: de vraag stellen, is ‘m beantwoorden. Twee jaar later schetsen de auteurs van VeranderCanvas een vergelijkbaar beeld, inclusief een stevig wetenschappelijk fundament.
    recensie
    Leiderschap
    22 januari 2019
    Bert Peene
    4-6 minuten leestijd
    Waar de professionele leergemeenschap tegenwoordig hét hebbedingetje van bestuurders en directeuren in het onderwijs is, is zelfsturing dat voor diegenen die in andere (niet-commerciële) sectoren aan de touwtjes trekken. 
    interview
    Leiderschap
    2 januari 2019
    Bert Peene
    4-6 minuten leestijd
    Authenticiteit is een belangrijke voorwaarde voor wie een succesvol leider wil zijn. In veel gevallen blijft authenticiteit echter een wat vaag begrip. Leo Versluys geeft in zijn boek Het geheim van de Multi Faced Leider authenticiteit echter een eigen gezicht: ken de verschillende Ego-types die jouw persoonlijkheid vormen en leer ze op het juiste moment in te zetten. Managementboek Magazine voerde een gesprek binnen de kaders van de transpersoonlijke psychologie.
    interview
    Verandermanagement
    24 december 2018
    Bert Peene
    6-8 minuten leestijd
    Het spreekwoordelijke ‘onbekend maakt onbemind’ gaat voor de matrixmethode weliswaar niet (helemaal) op, maar Peter Camp is toch de enige managementauteur die zijn gehele oeuvre aan de methode heeft gewijd. Met Delen met de matrix maakt hij het tiental boeken over de matrix vol.
    recensie
    Verandermanagement
    18 december 2018
    Bert Peene
    2-3 minuten leestijd
    Of het nu ‘meervoudig kijken’ heet, ‘polyvocaal veranderen’ of ‘the whole system in the room’; het besef dat alleen recht gedaan wordt aan de complexiteit van de dagelijkse organisatiepraktijk door diverse perspectieven naast elkaar te leggen, klinkt al jaren door in de literatuur die binnen de organisatie- en veranderkunde als gezaghebbend wordt beschouwd.
    interview
    Algemeen management
    19 november 2018
    Bert Peene
    5-6 minuten leestijd
    Volgens Covey is het belangrijker de ander te begrijpen dan zelf begrepen te worden. Dat wil zeggen: for a start. Met enige fantasie zou je die wijsheid als de basis kunnen zien van Business Aikido. Het doel van aikido is namelijk niet je tegenstander uitschakelen, maar een medestander inschakelen. En dat geldt niet alleen op de mat, maar kun je net zo goed toepassen op de werkvloer. Business Aikido als methodiek om je persoonlijke effectiviteit te vergroten.
    recensie
    Leiderschap
    16 november 2018
    Bert Peene
    3-5 minuten leestijd
    Leiderschap is onverminderd populair in het steeds maar uitdijende corpus van de managementliteratuur. Eind 2014 berekende Henk Doeleman dat er alleen al in dat jaar ruim drieëntwintigduizend Engelstalige boeken over leiderschap verschenen waren (en een kleine zeshonderd in het Nederlands) en dat zullen er vier jaar later niet veel minder zijn. Een nieuwe loot is Het geheim van de Multi Faced Leider van Leo Versluys.
    recensie
    Algemeen management
    6 november 2018
    Bert Peene
    4-5 minuten leestijd
    Impact hebben en invloed uitoefenen op anderen is al jaren een populair onderwerp voor weer een nieuw boek over persoonlijke effectiviteit. Business aikido is zo'n boek.
    recensie
    Organisatiekunde
    15 oktober 2018
    Bert Peene
    3-5 minuten leestijd
    ‘Leren verandert,’ aldus Jeroen Busscher op de achterflap van zijn nieuwste boek De Leer(r)evolutie. Busscher is niet de enige tot die tot deze tot deze conclusie komt. Dat verklaart ongetwijfeld de toenemende belangstelling voor leren in organisaties.
    interview
    Leiderschap
    30 september 2018
    Bert Peene
    5-6 minuten leestijd
    Gebrek aan eigenaarschap is een van de grote ergernissen van iedere leidinggevende. Mensen doen wat ze moeten doen, maar zetten vaak niet dat tandje bij om het verschil te maken. Terwijl iedere organisatie in een snel veranderende wereld nu juist dat zo hard nodig heeft. In zijn boek Wie zorgt dat het goed komt? - Hoe je eigenaarschap kunt vergroten in jouw team legt Pieter van der Haak uit hoe je in je team eigenaarschap kunt vergroten.
    interview
    Personeelsmanagement
    21 september 2018
    Bert Peene
    6-8 minuten leestijd
    Een van de belangrijkste taken waarvoor een manager zich tegenwoordig gesteld ziet, is het vergroten van het lerend vermogen van de mensen aan wie hij leiding geeft. ‘Capacity building’ heet dat ook wel. Maar volgens hersenwetenschappers willen mensen liever niet veranderen. We voelen ons namelijk prima in onze comfortzone. In De Leer(r)evolutie laat Jeroen Busscher zien waarom leren moét, wat we moeten leren en hoe dat het beste kan.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden