OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    10998

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 7 van 436 resultaten
    recensie
    Leiderschap
    19 februari 2020
    Bert Peene
    4-5 minuten leestijd
    Gelukkige organisaties bestaan niet. Een organisatie is immers slechts een abstractie, een construct dat enkel in ons hoofd bestaat. Toch koos Raymon Geurts ervoor zijn boek die titel mee te geven: De gelukkige organisatie (‘Organisatieontwikkeling vanuit betekenis’).
    interview
    Algemeen management
    14 februari 2020
    Bert Peene
    7-9 minuten leestijd
    Ons leven wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van onze relaties. Vanuit die overtuiging schreef Ina Ahuis een boek (Betekenisvolle werkrelaties) over hoe je werkrelaties betekenisvol en dus productief kunt maken. Haar belangrijkste les: als verandering niet op gang komt, verdiep je dan in relaties.
    recensie
    Algemeen management
    20 januari 2020
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Waarom gaat goede samenwerking binnen organisaties niet vanzelf, terwijl de meeste mensen er toch met de beste intenties instappen? Waarom zeggen mensen zo vaak iets anders dan ze denken? Waarom komen ze gemaakte afspraken niet na? De verklaring schuilt volgens Ina Ahuis in de kwaliteit van de relatie. Ze schreef er een boek over: Betekenisvolle werkrelaties. Als je de discrepantie tussen ‘on stage behaviour’ en ‘off stage behaviour’ wilt opheffen,  onderzoek dan eerst hoe mensen zich tot elkaar en de wereld verhouden.
    recensie
    Algemeen management
    17 januari 2020
    Bert Peene
    4-6 minuten leestijd
    Vluchtig, vaag, onzeker en complex: zo wordt de samenleving van vandaag de dag bij voorkeur getypeerd. VUCA dus in Engels jargon, en daarmee lijkt een eind te zijn gekomen aan het denken in uniformiteit, fragmentering en eenduidige productiviteit, de erfenis van de negentiende en twintigste eeuw. Want één ding weten we zeker: organiseren moet anders. Regels en procedures moeten plaatsmaken voor onderlinge afhankelijkheid, zelforganisatie, verscheidenheid en autonomie of daar toch tenminste hun meerdere in erkennen.
    interview
    Algemeen management
    16 januari 2020
    Bert Peene
    6-9 minuten leestijd
    Perspectief bieden op de ontwikkeling van de morele competenties van organisaties en hun leiders: dat is wat Paul Stamsnijder met zijn nieuwe boek Purpose beoogt. Niet om te moraliseren, maar omdat ondernemerschap in de 21ste eeuw vooral gaat om het scheppen van waarde en dat begint met het delen van waarden. ‘De consument rekent twee keer af: een keer aan de kassa, een keer moreel. Zingeving heeft zich verplaatst van de kerk naar de economie. Het merk is kerk geworden, de koopman dominee.’
    recensie
    Strategisch management
    15 januari 2020
    Bert Peene
    3-5 minuten leestijd
    De organisatievisie als eenheidsworst. Zo typeerden Hans van der Loo cum suis in 2007 de manier waarop bedrijven met hun visie omgaan. Onderzoek toonde weliswaar een onmiskenbaar verlangen naar visie aan, maar in werkelijkheid bleken organisaties zakelijker dan ooit tevoren. Ze hebben hun ziel, hun echtheid verloren en zijn verworden tot gigantische ‘zombiezones’, aldus de auteurs.
    interview
    Organisatiekunde
    18 december 2019
    Bert Peene
    5-7 minuten leestijd
    Inzichten uit de neurowetenschappen hebben ons denken over gedrag in organisaties drastisch veranderd. Mensen blijken geen rationele wezens te zijn en verandering is dus veel minder te regisseren dan ons jaren lang is voorgehouden. Neurowetenschappers laten echter ook zien wat er desondanks wel mogelijk is en dat heeft inmiddels een aantrekkelijke hoeveelheid praktisch publicaties opgeleverd. Een van de auteurs die zich in dat opzicht onderscheidt, is Ria van Dinteren. Richtte zij zich eerder op de relatie tussen breinprincipes en leidinggeven, in haar nieuwste boek Breinleiderschap zoekt zij een breder perspectief: leren en ontwikkelen in organisaties.
    recensie
    Leiderschap
    11 december 2019
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Leren in organisaties verandert. Het is bijvoorbeeld niet langer het exclusieve domein van opleidingsfunctionarissen op de afdeling HRM of P&O. Ook leidinggevenden hebben tegenwoordig een belangrijke verantwoordelijkheid als het om het leren van medewerkers gaat.
    interview
    Verandermanagement
    9 december 2019
    Bert Peene
    6-8 minuten leestijd
    Engage! van het trio Woody van Olffen, Raymond Maas, en Wouter Visser gaat over hoe mensen in organisaties samen nieuwe kwaliteiten kunnen aanleren die ze in staat gaan stellen om aan nieuwe eisen te voldoen. Zulke ‘diepe verandering’ is deels een zoektocht, een avontuur. Zie ook de ondertitel: Reisgids voor veranderavonturen’. Maar actie zonder enige beschouwing is daarbij gewoon roekeloos. ‘Ook de grote avonturiers uit de geschiedenis namen grote risico’s en zochten bewust het onbekende op, maar het waren zeker geen kippen zonder kop.’
    recensie
    Algemeen management
    26 november 2019
    Bert Peene
    1-2 minuten leestijd
    Als je afgaat op de beschrijvende ondertitel van dit boek (Over organisatieontwikkeling, veranderkunde en HRM in tijden van grilligheid, onvoorspelbaarheid en ontwrichting), lijkt Damens boek over meerdere onderwerpen te gaan: organisatieontwikkeling, veranderkunde en HRM.
    interview
    Personeelsmanagement
    11 november 2019
    Bert Peene
    6-9 minuten leestijd
    Het professionaliteitsprofiel voor personeels- en organisatieprofessionals is hard aan herziening toe. Dat is de conclusie die Ber Damen trekt als hij dat profiel vergelijkt met de ontwikkelingen waarmee organisaties vandaag de dag worden geconfronteerd. Wendbaarheid is dé succesfactor om in een wereld die als VUCA wordt omschreven, te kunnen overleven en in de ontwikkeling daarvan moeten HR-professionals een leidende rol spelen. Maar dan moet in de P&O-wereld het roer wel om.
    recensie
    Verandermanagement
    4 november 2019
    Bert Peene
    3-5 minuten leestijd
    Organisatieverandering is geen doelgericht en georganiseerd proces. Daarover laten de auteurs van Engage! (‘Reisgids voor veranderavonturen’) geen twijfel bestaan. Diepgaande verandering vereist een avontuurlijke mentaliteit. Onzekerheid is in onze VUCA-samenleving immers troef! Maar wie het boek leest, zal zich mogelijk niet aan de indruk kunnen onttrekken dat je nog best van mening kunt verschillen over wat ‘avontuurlijk’ precies inhoudt. Heb je bijvoorbeeld voor een avontuur een reisgids nodig?
    recensie
    Personeelsmanagement
    23 oktober 2019
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Een wolf in schaapskleren, zo zou je Ber Damens nieuwste boek kunnen noemen. Zeker als je afgaat op de beschrijvende ondertitel (‘Over organisatieontwikkeling, veranderkunde en HRM in tijden van grilligheid, onvoorspelbaarheid en ontwrichting’). Want hoe onschuldig die ook moge klinken, het boek zit feitelijk boordevol venijn. Nadat hij eerst uitvoerig heeft beschreven hoe de wereld om ons heen ingrijpen d verandert en hoe snel dat gaat  – voor wie op zoek is naar wat het acroniem VUCA inhoudt: lees het eerste hoofdstuk – en wat dat betekent voor de huidige arbeidsorganisaties, rekent Damen genadeloos af met de huidige HR-professional. Incompetent en ambitieloos en daardoor van nul en generlei waarde voor organisaties die hun toekomstbestendigheid willen optimaliseren. Tenzij het roer drastisch omgaat.
    recensie
    Leiderschap
    2 augustus 2019
    Bert Peene
    4-5 minuten leestijd
    Het woord ‘teamability’ kenden we nog niet. Het is nieuw en bedacht door Roderick Göttgens, die het introduceerde om aan te geven wat hij verstaat onder ‘de elitevorm van teamwork’ ofwel ‘high performance teams’. En die term kennen we wel. Daar is in de loop der jaren al meer over geschreven. Alleen hebben al die publicaties in de praktijk teleurstellend weinig resultaat opgeleverd.
    interview
    Leiderschap
    29 juli 2019
    Bert Peene
    6-9 minuten leestijd
    Over teameffectiviteit is in de loop der jaren veel geschreven. Over teamontwikkelingsfasen, teamrollen, (agile) teamcoaching, probleemteams en natuurlijk ook over werken met virtuele teams. Want die komen er steeds meer. Maar over hoe je zorgt voor de juiste teamcultuur lees je veel minder; met zo veel woorden althans. Alleen dat al maakt het verschijnen van Teamability (‘Zo vorm je extreem gemotiveerde teams’) van Roderick Göttgens vermeldenswaardig. Een tweede opmerkelijk feit: de auteur vertelt zijn verhaal tegen de achtergrond van hoe bij het Korps Commandotroepen aan de juiste teammentaliteit wordt gewerkt.
    interview
    Leiderschap
    15 juli 2019
    Bert Peene
    6-9 minuten leestijd
    Teams, groepen en netwerken zijn volgens Peter Senge een belangrijk medium om organisaties tot ontwikkeling te brengen. Alleen wanneer teams kunnen leren, kunnen organisaties leren. Die opvatting is ook terug te vinden in het boek High Impact Teaming (‘Bewust, effectief, efficiënt samenwerken’) van Stefan Decuyper, Elisabeth Raes & Anne Boon. Alle drie gepromoveerd op het gebied van teamleren, teamontwikkeling en menselijke interactie. Op basis van jarenlange werkervaring en wetenschappelijk onderzoek ontwikkelden zij een model voor ‘high impact teaming’. Ofwel: waartoe teamleren kan leiden.
    recensie
    Leiderschap
    10 juli 2019
    Bert Peene
    4-6 minuten leestijd
    Volgens de bekende Amerikaanse organisatieadviseur en ‘teamgoeroe’ Patrick Lencioni functioneert tachtig procent van alle teams niet naar behoren. Dat komt volgens hem vooral doordat het ons ontbreekt aan moed en vertrouwen.
    interview
    Verandermanagement
    4 juli 2019
    Bert Peene
    6-8 minuten leestijd
    Systeemdenken is ‘hot’, maar ook verdraaid lastig. Omdat het rigoureus afrekent met onze behoefte aan duidelijkheid bijvoorbeeld. De kaart is niet het gebied, waarschuwde Gregory Bateson ooit. En dan zijn er ook nog eens allerlei verschillende systeembenaderingen. Het werd dus hoog tijd om orde in die ogenschijnlijke chaos te brengen. Brechtje Kessener en Leike van Oss namen de handschoen op en dat resulteerde in een heus magnum opus getiteld Meer dan de som der delen.
    recensie
    Verandermanagement
    2 juli 2019
    Bert Peene
    4-6 minuten leestijd
    De belangstelling voor systemen en systeemdenken is groot, maar de theorie nog steeds erg versnipperd. Daaraan is met het verschijnen van Meer dan de som der delen (‘Systeemdenkers over organiseren en veranderen’) echter een eind gekomen. In een magnum opus van meer dan achthonderd bladzijden, geredigeerd door Brechtje Kessener en Leike van Oss, geven veertig auteurs een overzicht van de belangrijkste systeembenaderingen. Een gewichtig boek, zowel letterlijk als figuurlijk.
    recensie
    Algemeen management
    24 mei 2019
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Een open cultuur is een belangrijke voorwaarde voor toekomstbestendigheid. Die les valt uit heel wat boeken te leren, terwijl ook seminars en serieuze opleidingen volop aandacht besteden aan de vraag hoe je een open en veilige organisatiecultuur creëert. Toch blijkt maar al te vaak dat medewerkers hun mond houden waar zich uitspreken veel effectiever was geweest. Hoe komt dat toch en vooral: wat kun je doen om hierin verandering te brengen? Die vraag staat centraal in het boek Waarom zeggen we niet wat we vinden? En wat daaraan te doen? van Jan Hille Noordhof.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden