OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 6 van 436 resultaten
interview
Verandermanagement
26 november 2020
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Ondanks alle boeken en artikelen die in de loop der jaren over succesvol veranderen in organisaties zijn geschreven, is de veranderpraktijk er niet merkbaar op vooruit gegaan. Het lijkt erop dat al die publicaties voor die praktijk te weinig waarde hebben. Met zijn Veranderkompas wil hij collega-veranderaars voldoende houvast geven om daarin verandering te brengen.
recensie
Verandermanagement
10 november 2020
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Benader veranderen als een vak, en dat betekent concreet: stel jezelf de juiste vragen. Dat is de boodschap van Jelger Spijkerboer in Veranderkompas.
interview
Strategisch management
19 oktober 2020
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Echte vernieuwingen, die een doorbraak in de sector teweegbrengen, komen vooral van nieuwkomers. Bestaande organisaties blijven in dat opzicht vaak (ver) achter. Ontkenning, wegkijken en inertie zijn daarvan de belangrijkste oorzaken. Om daarin verandering te brengen schreven Yousri Mandour, Dorien van der Heijden en Sven Turnhout een ‘reisgids’ die ook bestaande organisaties in staat moet stellen meer te realiseren dan incrementele vernieuwing. Een heuse transformatie!
interview
Strategisch management
16 oktober 2020
Bert Peene
7-9 minuten leestijd
Middenmanagers zijn een uitstervend ras. Dat is althans de indruk die je krijgt als je naar de populariteit van zelfsturing kijkt. Iedere organisatie lijkt zich aan de successen van Buurtzorg, hét voorbeeld van ‘verplatting’, te willen spiegelen. Daarom wordt voorbijgegaan aan de meerwaarde die met name middenmanagers in een organisatie kunnen hebben. Precies daarover gaat het boek Leading from the middle.
recensie
Strategisch management
13 oktober 2020
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Over organisatievernieuwing is in de loop der jaren al het nodige geschreven. Desondanks blijkt echte vernieuwing lastig te realiseren. Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, dichtte Willem Elsschot ruim honderd jaar geleden al. Mogelijk is het echter wel; dat willen Yousri Mandour, Dorien van der Heijden en Sven Turnhout laten zien met hun ‘klantreis voor het realiseren van echte vernieuwing’. Hun belangrijkste boodschap: accepteer dat echt vernieuwen onzekerheid en kwetsbaarheid met zich meebrengt.
interview
Economie
5 oktober 2020
Bert Peene
8-12 minuten leestijd
We denken te oppervlakkig na over de vraagstukken waar we voor staan. Daarom gebruiken we wel woorden als ‘transitie’, maar we verbinden daar niet de consequentie aan dat we ook structureel aan een ander systeem moeten gaan werken. Met Duurzaam organiseren wil Jan Jonker, samen met medeauteur Niels Faber, niet alleen duidelijk maken dát het anders moet, maar vooral hoe dat kan.
interview
Algemeen management
24 september 2020
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Werkgeluk is in veel bedrijven een belangrijk thema geworden. Werkgeluk kan het verschil maken in een wereld waarin de kwaliteit van het werk sterk onder druk staat. Gelukkige mensen zijn productiever, creatiever, innovatiever en verzuimen minder. Ze dragen (dus) op een positieve manier bij aan het succes van de organisatie waar zij werken. Het werd dus hoog tijd voor een brede benadering van het thema werkgeluk. In een ‘handboek’ bijvoorbeeld. Managementboek sprak met een van de redacteurs.
recensie
Reclame en verkoop
22 september 2020
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
Succesvolle organisaties combineren volgens Robin van der Werf het juiste aanbod met de vaardigheid om transacties te laten plaatsvinden. Sales speelt daarbij een belangrijke rol. Het zijn namelijk niet de producten of diensten zelf die voor succes kunnen zorgen; alleen sales is in staat om de transactie tot stand te brengen. In zijn boek Praktisch sales- en accountmanagement presenteert hij de theoretische kennis en praktische instrumenten die nodig zijn om in een salesfunctie optimaal te kunnen functioneren.
recensie
Strategisch management
21 september 2020
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Duurzaam ondernemen is cruciaal voor mensen, overheden en organisaties. Die woorden vormen zo’n beetje het motto boven het leven en werk van Jan Jonker, bedrijfskundige, methodoloog, organisatieadviseur en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Onder zijn leiding werd tussen 2010 en 2020 een groot aantal onderzoeken uitgevoerd naar nieuwe business modellen. Resulterend in zijn nieuwste boek: Duurzaam organiseren.
recensie
Algemeen management
21 augustus 2020
Bert Peene
4-5 minuten leestijd
De managementliteratuur kent genoeg thema’s met een minder softe uitstraling dan ‘werkgeluk’. ‘Lean’, ‘agile’ of ‘artificial intelligence’ (‘AI’) bijvoorbeeld. Ook ‘strategisch HRM’ klinkt een stuk steviger. Toch blijkt er al jaren serieus, wetenschappelijk onderzoek naar werkgeluk gedaan te worden. De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft zelfs een leerstoel ‘Sociale condities voor menselijk geluk’.
interview
Mens en maatschappij
7 augustus 2020
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Naast het bijbrengen van inhoudelijke kennis is het ontwikkelen van de juiste beroepsvaardigheden en houding het belangrijkste doel van iedere hbo-opleiding. Onderzoekend vermogen is daarvan een belangrijk aspect. Met hun boek Onderzoekend vermogen in de praktijk willen de auteurs met name daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Niet opgediend als droge kost, maar juist prima consumeerbaar. Dat wil zeggen: klaar voor gebruik.
recensie
Leiderschap
5 augustus 2020
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Een professional heeft zeker inhoudelijke kennis nodig, maar het gaat uiteindelijk om het vermogen om die op een kritische manier te vergaren of zelf te creëren. Om onderzoekend vermogen. Dat zeggen de auteurs van Onderzoekend vermogen in de praktijk hanteren. Zij benadrukken daarin met name het belang van wendbaarheid.
interview
Advisering
26 juni 2020
Bert Peene
5-7 minuten leestijd
Een verwaarloosde organisatie is een buitengewone leerschool voor iedere adviseur. Dat is een van de belangrijkste lessen die Joost Kampen met zijn nieuwste boek aan zijn collega’s wil meegeven. Behalve een stevige professionele identiteit en een adequaat interventie-instrumentarium heb je een dikke huid nodig, want veel waardering voor je werk krijg je niet; zeker niet in het begin. Dit boek, dat vooral geschreven is voor in- en externe adviseurs, wil helpen om de werkelijkheid van het advieswerk in verwaarloosde organisaties beter te begrijpen.
recensie
Advisering
8 juni 2020
Bert Peene
3-5 minuten leestijd
Een adviseur geldt al jaren als een expert, een facilitator, een therapeut of een coach. Althans, die rollen worden doorgaans in de literatuur onderscheiden. Wie er serieus werk van maakt, vindt er zelfs nog meer, maar één rol is daar hoe dan ook niet bij: die van pedagoog. Die rol typeert met name het advieswerk in verwaarloosde organisaties: de adviseur in een verwaarloosde organisatie is een opvoedkundig adviseur. En dat is een rol die volgens Joost Kampen heel specifieke eisen stelt, zo schrijft hij in Advieswerk in verwaarloosde organisaties.
recensie
Algemeen management
19 mei 2020
Bert Peene
4-6 minuten leestijd
Over onmacht in de samenleving en in organisaties was nog nooit een boek geschreven, laat staan over de relatie daartussen. Want onmacht was geen onderwerp. Althans, het werd door niemand zo gezien. Dat maakte het bij uitstek aantrekkelijk voor Leike van Oss en Jaap van ’t Hek. Onmacht. In samenleving en organisaties is het tastbare resultaat.
interview
Organisatiekunde
18 mei 2020
Bert Peene
6-9 minuten leestijd
Een onderwerp dat nog nooit een onderwerp was. Zo zou je ‘onmacht’ wel kunnen typeren. Tot Leike van Oss & Jaap van ’t Hek ervoor kozen het voor het eerst vol in de schijnwerpers te zetten. Want onmacht heeft bijvoorbeeld grote invloed op werkplezier en de menselijke maat in organisaties. Hoe kun je zo omgaan met onmacht dat je die weer terugbrengt? Daarover gaat hun boek, Onmacht.
interview
Leiderschap
15 mei 2020
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Alle seminars, management development programma’s en sjieke MBA’s ten spijt, leren leiders in de hoogste echelons van organisaties het liefst met vallen en opstaan. Omdat ze in hun volle agenda’s geen tijd vrij kunnen maken voor een dag op de hei, bijvoorbeeld. Maar ook omdat al die programma’s onvoldoende aansluiten bij wat zij nodig hebben om tot leren te komen. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het promotieonderzoek van Jeroen Seegers. Hij publiceerde het onder de alleszeggende titel Leiders leren met vallen en opstaan.
recensie
Leiderschap
23 april 2020
Bert Peene
3-4 minuten leestijd
Een kennisbijdrage leveren aan leiderschapsontwikkeling en een praktische bijdrage met betrekking tot het ontwerpen van succesvolle leiderschapsontwikkelingsprogramma’s. Met dat doel startte Joost Seegers een kleine twintig jaar geleden een onderzoek onder veertig CxO’s in zo’n beetje alle delen van de wereld. Het leverde hem een doctorstitel en een boek op: Leiders leren, met vallen en opstaan (2008). Ruim tien jaar later beleeft dat boek een reprise, met dien verstande dat de destijds verkregen inzichten zijn aangevuld met wat ruim veertig jaar ervaring als adviseur en coach hem heeft geleerd.
interview
Mens en maatschappij
13 maart 2020
Bert Peene
6-8 minuten leestijd
Betekenisvol of moreel organiseren is een belangrijk thema in de hedendaagse managementliteratuur. Het confronteert organisaties met de noodzaak zich te bezinnen op hun maatschappelijke meerwaarde én daar ook naar te leven. Eigenbelang moet plaatsmaken voor geluk en welzijn van velen, aldus Raymon Geurts in zijn boek De gelukkige organisatie (‘Organisatieontwikkeling vanuit betekenis’). Managementboek Magazine ging op zoek naar de achtergronden van wat uiteindelijk een krachtig pleidooi voor wederkerigheid blijkt te zijn.
interview
Algemeen management
21 februari 2020
Bert Peene
5-8 minuten leestijd
Samen kunnen zoeken en leren is een van de belangrijkste succesfactoren voor de toekomstbestendigheid van organisaties geworden. Productiviteit wordt niet langer uitsluitend gedefinieerd in termen van gerealiseerd product maar als de uitkomst van een leerproces.