OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    10998

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 17 van 436 resultaten
    recensie
    Marketing
    13 september 2011
    Bert Peene
    3-5 minuten leestijd
    Citymarketing is ‘hot’. Dat er niets boven Groningen gaat, is inmiddels een open deur, en wie ‘Limburg’ zegt, zegt automatisch ‘Liefde voor het leven’. U wist natuurlijk al dat Den Haag zichzelf heeft uitgeroepen tot ‘Legal capital of the world’, en het is u ongetwijfeld opgevallen dat Enschede zich als dé sportgemeente van Nederland beschouwt. Dit alles is maar een kleine greep uit een steeds groter wordende hoeveelheid voorbeelden van citymarketing. Daarmee groeit ook de behoefte aan een theoretisch kader, want citymarketing is nog steeds vooral een bonte verzameling ongefundeerde succesverhalen en best practices. Met het Handboek City- en Regiomarketing van Elise van Dijk-Bettenhaussen is zo’n kader nu ook beschikbaar.
    recensie
    Marketing
    9 september 2011
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Merkongelukken zouden dé nachtmerrie van iedere brandmanager moeten zijn. Weg consumentenvertrouwen, weg omzet. Het imago dat in een tijdsbestek van vele jaren zo zorgvuldig was opgebouwd, ligt door één domme actie aan gruzelementen. De werkelijkheid is echter anders. Onderzoek wijst namelijk uit dat vooral sterke merken wel tegen een stootje kunnen. Dat komt onder meer door het afweermechanisme dat ‘cognitieve dissonatie’ heet, legt Karel Jan Alsem uit in 12 merken, 13 ongelukken, een klein maar fijn boekje over merkongelukken dat hij samen met Robbert Klein Koerkamp schreef. Wie eenmaal verknocht is aan een bepaald merk, zal dit niet zo snel de rug toe keren.
    interview
    Communicatie en media
    7 september 2011
    Bert Peene
    6-9 minuten leestijd
    Cees van Riels Identiteit& Imago geldt al bijna twintig jaar als het standaardwerk over corporate communication, in Nederland en (ver) daarbuiten. Het boek werd namelijk ook vertaald en is daardoor niet alleen toegankelijk voor studenten in Nederland maar ook die in het Angelsaksisch taalgebied, de Spaanstalige landen, China, Indonesië en Korea. Zeven jaar geleden werd de tekst voor het laatst geactualiseerd. Sindsdien is er op het vakgebied veel veranderd en daarom besloot de auteur dat een nieuwe druk een ‘geheel herziene’ druk moest worden. Managementboek Magazine sprak met de auteur over de achtergronden van deze remake.
    recensie
    Leiderschap
    1 augustus 2011
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Het spel Leve de competente coach is een methode die coaches spelenderwijs inzicht wil geven in hun kwaliteiten. Waar sta ik als coach en hoe wil ik me verder ontwikkelen? Dit spel biedt daartoe 106 kaarten met voorbeelden van kennis, houding en gedrag, waarmee je kunt bepalen hoe competent je als coach bent, om van daaruit gericht (verder) te werken aan je professionele ontwikkeling. Daarbij mag je je, verrassend, ook laten leiden door wat je leuk vindt.
    interview
    Algemeen management
    15 juli 2011
    Bert Peene
    7-10 minuten leestijd
    Manager worden is ongetwijfeld nog steeds voor veel mensen een gedroomde carrièrestap, maar veel meer dan wat extra salaris lijkt zo’n promotie inmiddels niet meer op te leveren. Status in ieder geval niet. De hedendaagse manager is vooral een producent van data geworden, een controleur die geen idee heeft hoe hij mensen tot grootse daden kan inspireren. En die dus nauwelijks nog bijdraagt aan de toekomstgerichtheid van het bedrijf waar hij werkt. Het inspireerde Norbert Greveling tot een ontluisterend, maar tegelijk ook bemoedigend boek: De ondernemende manager. Want het kan anders, maar dan moeten managers wel bereid zijn het roer drastisch om te gooien.
    interview
    Coaching en trainen
    13 juli 2011
    Bert Peene
    5-7 minuten leestijd
    Ruim vijftienhonderd titels over persoonlijke effectiviteit telt de backlist van managementboek.nl en daarbij zitten diverse spellen. Er komen er ook steeds meer, bijzonder creatieve zelfs. Een spel over denkstijlen of metaprogramma’s ontbrak echter nog en dat was toch wel een gemis, vond Tonja Koudijs die vanuit haar praktijk als vitaliteitcoach prima ervaringen met deze concepten uit het NLP-gedachtegoed had. Daarom ontwikkelde zij samen met Ada Nuesink en vormgever Jan Scholtus een spel dat ‘een speurtocht naar je stijl van denken’ belooft ‘en hoe het anders kan’. Ze noemde het Denkwijze(-r). Managementboek Magazine ging op zoek naar de achtergronden van dit spel en de dubbele betekenis die in de titel is vervat.
    interview
    Algemeen management
    12 juli 2011
    Bert Peene
    6-8 minuten leestijd
    Organisatieontwikkeling is zo moeilijk niet als mensen zich gehoord voelen en gaan begrijpen wat het effect is van hun gedrag. Dat betekent dat leidinggevenden niet moeten oordelen, maar mensen bij elkaar brengen vanuit het besef dat ieder mens uniek is. Op basis van die opvattingen schreef Agnes Siegerink een boek over hoe je mensen in organisaties optimaal kunt laten functioneren door ze te leren hoe zij het beste uit zichzelf en anderen kunnen halen. Uniting talent dus en zo luidt dan ook de titel van het boek. Managementboek Magazine sprak met de auteur en probeerde een nogal abstract betoog begrijpelijk te maken voor mensen die graag aan de slag willen met wat zij hebben gelezen.
    recensie
    Strategisch management
    6 juli 2011
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Een bewezen succesvolle methode om complexe problemen op te lossen en dito kansen te benutten. Zo presenteert Marc Baaij, hoofddocent Strategisch management aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam, De consultancymethode in het voorwoord van zijn gelijknamige boek. Erg bekend is deze door McKinsey & Company ontwikkelde methode niet, want er is naar verhouding maar weinig over geschreven. Hoog tijd dus, vond Baaij, om de BV Nederland te laten kennismaken met een beproefde manier van werken die onder meer schatplichtig is aan beroemde denkers als Socrates en René Descartes.
    recensie
    Algemeen management
    23 juni 2011
    Bert Peene
    3-5 minuten leestijd
    Een goede manager is een ‘control freak’ die van resultaatgerichtheid zijn beroep heeft gemaakt. De ‘balanced scorecard’ is zijn bijbel, bijdragen aan ‘shareholders value’ zijn voornaamste recht van bestaan. Mocht u dit beeld wat ongenuanceerd vinden, slaat u dan de literatuur er maar eens op na en u zult zien dat managers al jaren het mikpunt zijn van ongezouten kritiek. Zonder vuur geen rook, oordeelt Norbert Greveling in zijn pas verschenen boek De ondernemende manager nuchter. Maar wat kun je met die kritiek? Massaal managers ontslaan is geen optie, dus laten we eens kijken of die kritiek ‘ons’ ook iets leert. Of zij bijvoorbeeld kan leiden tot een ander perspectief waarmee managers voortaan kritiek in de kiem kunnen smoren.
    recensie
    Organisatiekunde
    10 juni 2011
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    De manieren van werken die we als vanzelfsprekend beschouwen, verdwijnen in hoog tempo om plaats te maken voor nieuwe patronen. Thuis werken in plaats van op kantoor bijvoorbeeld, of lesgeven op afstand. Hoewel van eenduidigheid nog lang geen sprake is, als die er al ooit komt, hebben we er toch alvast een naam voor bedacht: Het Nieuwe Werken. Dat is handig, want dan kun je er in ieder geval over praten en schrijven. Het Nieuwe Werken Spel van Godfried Boogaard nodigt vooral uit tot dat eerste: met elkaar in gesprek gaan over een betere inrichting en bestuur van (vooral) het kenniswerk. What’s in it for us?
    recensie
    Personeelsmanagement
    7 juni 2011
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    De juiste vragen stellen, dat is de kunst van intervisie. Vragen die iemand aan het denken zetten en hem uiteindelijk helpen een adequaat antwoord te vinden op het probleem dat hij heeft ingebracht. In intervisietermen: de centrale vraag. Om goede vragen te kunnen stellen, moet je ze echter wel eerst bedenken en dat blijkt in de praktijk erg moeilijk. Daarom ontwikkelden de ‘architecten in leren’ van het Goudse bureau MHR het Intervisiespel. Het spel wil vooral beginnende deelnemers helpen vaardig(er) te worden in het stellen van goede intervisievragen, zodat een intervisiebijeenkomst daadwerkelijk leidt tot leren van en met elkaar.
    recensie
    Coaching en trainen
    18 mei 2011
    Bert Peene
    2-3 minuten leestijd
    Terugblik & vooruitblik is een spel dat verrassende inzichten en heel veel speelplezier belooft. Het zou vooral geschikt zijn voor de oudejaarsavond en andere mijlpalen in een mensenleven, zoals verjaardagen, jubilea en een reünie. Ongeschikt dus voor een recensie in Managementboek Magazine. Maar zoals bij de meeste publicaties geldt ook hier: laat je niet te veel leiden door de tekst op de verpakking. Meestal wordt daarin namelijk schaamteloos overdreven. Heel soms, zoals in dit geval, hebben de tekstschrijvers het spel in kwestie juist tekort gedaan. Maar dat ontdek je pas als je het al gekocht hebt.
    recensie
    Algemeen management
    16 mei 2011
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Organisatieverandering gaat uiteindelijk altijd over het aanleren van nieuw gedrag. Daarover is in de loop van de jaren dan ook heel wat geschreven. Vooral over wat te doen als dat niet lukt. Met andere woorden: hoe je effectief met weerstand kunt omgaan. Gelukkig komen ook veranderaars die weerstand juist willen voorkomen voldoende aan hun trekken. Nieuw in deze laatste categorie is De menskant van veranderen, met als ondertitel ‘Spiral Dynamics in de praktijk’, van Erik Koenders en Peter Nientied. Hun belangrijkste boodschap: als je mensen tot ander gedrag wilt bewegen, moet je inzicht hebben in hun waarden. En daarbij aansluiten.
    recensie
    Algemeen management
    11 mei 2011
    Bert Peene
    2-3 minuten leestijd
    De internationalisering van het bedrijfsleven lijkt nauwelijks geleden te hebben onder de crisis die lokale economieën jarenlang in een verstikkende wurggreep heeft gehouden. Vooral markten in het Verre Oosten en Zuid-Amerika lonken naar ondernemers die bereid zijn over grenzen heen te denken. Business succes vereist echter goed opgeleide professionals met een brede kennis van Internationaal ondernemen. Kennis die je opdoet in de praktijk maar ook, om te beginnen, op school. Door bijvoorbeeld het boek Internationaal ondernemen van Radha Jethu-Ramsoedh en Maud Hendrickx nauwgezet te bestuderen.
    interview
    Coaching en trainen
    2 mei 2011
    Bert Peene
    5-7 minuten leestijd
    Coaching is van nature een behoorlijk verbale bezigheid. Luisteren en vragenstellen: dat zijn zo’n beetje de belangrijkste vaardigheden die je als coach moet ontwikkelen. En dat doe je bij voorkeur in een gesprekssituatie. De laatste jaren verschijnen er echter steeds meer instrumenten die coaching een extra dimensie kunnen geven. En dan zowel voor de coachee als voor de coach zelf. Want ook die laatste blijft natuurlijk leren. Vooral spellen lijken zich daar bijzonder goed voor te lenen. Zoals Leve de competente coach van Silvia van Schaik-Kuijer dat gebaseerd is op de competenties die de Stichting Registratie (ST!R) als de basis voor iedere professionele coach beschouwt. Managementboek Magazine ging op zoek naar de achtergronden.
    recensie
    Communicatie en media
    29 april 2011
    Bert Peene
    2-3 minuten leestijd
    Het merk is een van de belangrijkste assets van een succesvolle organisatie. Maar een organisatie is nog niet zo maar een merk, daar moet je heel wat voor doen. Wat allemaal staat uitgebreid beschreven in Focus op fans van Wil Michels en Yara Michels.
    recensie
    Verandermanagement
    20 april 2011
    Bert Peene
    4-6 minuten leestijd
    Een verandermanager moet een professional zijn die aan de buitenwereld kan duidelijk maken waarom hij bepaalde keuzes maakt, wat het verwachte rendement ervan is en hoe het beter of anders had gekund. Aldus Erwin Metselaar, Anton Cozijnsen en Peter van Delft in de volledig herziene editie van hun boek Van weerstand naar veranderbereidheid. Zo ver is de doorsnee verandermanager volgens hen echter nog lang niet en daarom wordt het hoog tijd dat het vakgebied een steviger fundament krijgt. Met de zesde druk van hun succesvolle boek willen zij daartoe een serieuze aanzet geven. Daarin spelen concrete bewijzen en ‘planned-change’ een belangrijke rol.
    interview
    Leiderschap
    14 april 2011
    Bert Peene
    4-6 minuten leestijd
    Management by walking around mag dan nog steeds gelden als een bijzonder effectieve manier van leidinggeven, in de dagelijkse praktijk wordt er door managers toch vooral gepraat, heel veel gepraat. Tussen het eerste selectiegesprek en het moment waarop medewerkers weer vertrekken, is er onder meer over arbeidsvoorwaarden gesproken, persoonlijke en professionele ontwikkeling, prestaties en salarisverhoging. En ten slotte was er dan het exitgesprek. Oefening baart kunst, zou je zeggen, maar zo is het toch niet. Veel gesprekken leiden niet tot het beoogde resultaat. Daarom hebben Jacco van den Berg en Mecheline Klijs Het GROTE Gesprekkenboek geschreven, om HR-professionals en lijnmanagers een praktische leidraad te bieden voor het voeren van gesprekken die wel werken.
    recensie
    Communicatie en media
    1 april 2011
    Bert Peene
    1-2 minuten leestijd
    Mediaplanning (‘Van marketingcommunicatie tot mediaplanning en –inkoop’) van Babs van Teylingen-Geerlings geeft inzicht in het proces van mediaplanning. Van de briefing tot en met de inkoop en alle stappen daar tussenin. Daarnaast verschaft het een actueel beeld van de verschillende mediumtypen met hun belangrijkste kenmerken en ontwikkelingen. Kortom: een boek met de status van handboek.
    recensie
    Verandermanagement
    21 maart 2011
    Bert Peene
    3-4 minuten leestijd
    Managers blokkeren zonder het te weten de verandering die zij zelf beogen. Of dat echt nieuws is, valt te betwijfelen, maar het wordt in ieder geval nog eens duidelijk uit de doeken gedaan in Doorbreek de cirkel! van Holland Consulting Group-vennoot Arend Ardon. Het boek is voorzien van een groot aantal praktijkvoorbeelden, de herkenbare plaatjes bij een vlot geschreven praatje.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden